Wijnbouw - Cabernet Franc

Aroma Cabernet Franc

Voor onze rode wijnen gebruiken wij de cabernet franc druif. In Villány wordt de druif ook Villany Franc genoemd omdat dit de voornaamste druif is die gebruikt wordt in het Villány gebied. De cabernet franc is een blauwe druivensoort en is in feite de originele cabernet druif. De bekendere cabernet sauvignon druif is een nakomeling van de cabernet franc. Hij is afkomstig uit Bordeaux waar hij een van de klassieke componenten is van de Bordeauxwijnen. 

In 2000 schreef Michael Broadbent in het Britse tijdschrift Decanter dat cabernet franc hier "in zijn element komt" en dat hij in Villány zijn ware thuis had gevonden. Sindsdien is de variëteit in populariteit toegenomen en vertegenwoordigt ze nu meer dan 15 procent van het wijngaardareaal. Door de verzengende hitte in Villány en de "devil’s punch bowl" gedijt het ras elk jaar goed en rijpt het betrouwbaarder dan cabernet sauvignon.

In het voorjaar van 2014 kwamen veel wijnmakers uit de regio bij elkaar en besloten ze om dit ras, dat duidelijk hun vlaggenschip aan het worden was, te promoten. Ze organiseren nu ook een jaarlijkse conferentie in november, Franc&Franc genaamd, waar producenten, journalisten en andere deskundigen samenkomen om te proeven en de toekomst van het druivenras te bespreken. Elk jaar nodigen ze gasten uit van andere regio's die cabernet franc produceren, zoals de Loire en Noordoost-Italië. De volgende dag trekt het publiek naar Villány om de wijnhuizen te bezichtigen en volop Villányi Franc te proeven.

Kenmerken Cabernet Franc

Cabernet franc houdt van kalkrijke kiezel, zand en kleibodems en rijpt circa tien dagen eerder dan cabernet sauvignon. Hij floreert zeer goed op koelere bodems. Hij heeft kleine tot middelgrote trossen en kleine, donkerblauwe bessen met bloei, en maakt doorgaans fruitige rode wijnen met een gemiddelde body, met rijpe tannines, een uitgesproken geur en wat kruidige toetsen. Hij heeft heerlijke zuren en een elegante structuur, waardoor hij perfect is om lang houdbare wijnen te produceren. Oz Clarke schrijft dat het ras "een onmiskenbare en belachelijk smakelijke smaak heeft van frambozen, kiezelstenen schoongewassen door zuiver bronwater, en een verfrissende toets van zwarte bessenbladeren".

De stijl in hete Villány is rijk en krachtig met veel warm, rijp fruit. Hij is over het algemeen vrij eiken, vooral de premium en super premium versies, terwijl de Classicus wijnen lichter en frisser zijn met minder duidelijk eikenhout. De koelere subregio Siklos produceert over het algemeen meer ingetogen, elegante wijnen. Niet alleen wijnmakers nemen het serieus, maar ook consumenten en deskundigen zijn er dol op, met talrijke Villányi Franc wijnen die hoog scoren in alle Top 100 ranglijsten in Hongarije.

De iets koelere regio Szekszárd produceert ook krachtige maar elegante cabernet franc die de moeite van het uitzoeken waard is. Het ras gedijt ook goed in het noordelijker gelegen Eger, waar zeer elegante wijnen kunnen worden geproduceerd. In Eger komt cabernet franc ook vaak voor in de Bikavér-blends.

Cabernet franc past goed bij traditioneel gebraden vlees en wild. Combineer hem met knapperige eend of gans en rode kool, en zijn frisse zuurgraad snijdt mooi door het vet heen. Je kunt hem zelfs proberen bij een dessert met pure chocolade. Of gewoon op zichzelf!