Wijnbouw - Cabernet Franc

Aroma Cabernet Franc

Ontdek de Unieke Cabernet Franc van Villány

De basis voor onze wijnen ligt in de Cabernet Franc druif, lokaal bekend als Villány Franc. Deze druif is de trots van het Villány-gebied, waar het de voornaamste druivensoort is. De Cabernet Franc, een blauwe druivensoort, is de voorouder van de bekendere Cabernet Sauvignon en speelt een essentiële rol in de klassieke Bordeauxwijnen.

Michael Broadbent, een gerenommeerde wijnexpert, prees in 2000 in het Britse tijdschrift Decanter de Cabernet Franc van Villány, waar hij naar zijn mening zijn ware thuis heeft gevonden. Sindsdien is de populariteit van deze variëteit gestegen en beslaat nu meer dan 15% van het wijngaardareaal in de regio. De unieke klimatologische omstandigheden in Villány, zoals de intense hitte en de bijzondere 'devil’s punch bowl', zorgen voor een betrouwbare rijping van de Cabernet Franc, vaak beter dan de Cabernet Sauvignon.

In 2014 bundelden lokale wijnmakers hun krachten om dit vlaggenschip druivenras te promoten. Sindsdien organiseren ze jaarlijks in november de Franc&Franc conferentie, een evenement waar producenten, journalisten en wijnexperts samen proeven en discussiëren over de toekomst van dit ras. Het evenement trekt ook internationale aandacht, met gasten uit regio's die bekend staan om hun Cabernet Franc productie, zoals de Loire en Noordoost-Italië.

Kenmerken van Onze Cabernet Franc

Onze Cabernet Franc gedijt op de kalkrijke kiezel-, zand- en kleibodems van Villány en rijpt ongeveer tien dagen eerder dan de Cabernet Sauvignon. De druif, bekend om zijn kleine tot middelgrote trossen en donkerblauwe bessen, levert wijnen met een gemiddelde body, rijpe tannines, een uitgesproken aroma en kruidige accenten. Oz Clarke, een andere wijnkenner, beschrijft de smaak van de Cabernet Franc als een onweerstaanbare combinatie van frambozen, schoongewassen kiezelstenen en een frisse toets van zwarte bessenbladeren.

In het warme Villány produceren we rijke en krachtige wijnen, vol met warm, rijp fruit. Onze premium wijnen bevatten vaak een duidelijke eikensmaak, terwijl onze Classicus wijnen lichter en frisser zijn met minder eiken. De subregio Siklos biedt meer ingetogen en elegante wijnen. De Cabernet Franc is niet alleen geliefd bij wijnmakers, maar ook bij consumenten en deskundigen, met vele Villányi Franc wijnen die hoog scoren in de Hongaarse Top 100.

De nabijgelegen, iets koelere regio Szekszárd produceert ook opmerkelijke Cabernet Franc wijnen, net als de noordelijker gelegen regio Eger, waar zeer elegante wijnen worden vervaardigd. In Eger is de Cabernet Franc ook een belangrijk onderdeel van de beroemde Bikavér-blends.

Onze Cabernet Franc is perfect te combineren met traditioneel gebraden vlees en wild, zoals knapperige eend of gans met rode kool. Zijn frisse zuurgraad balanceert prachtig met het vette van het vlees. Probeer hem ook eens met een dessert van pure chocolade, of geniet er gewoon puur van!

Ontdek de rijkdom en elegantie van onze Villányi Franc en laat u verrassen door de unieke smaken die deze bijzondere druif te bieden heeft.