De wijnstreek Villány

Ontdek de Eeuwenoude Wijnroute van Villány naar Siklós

In het pittoreske zuiden van Hongarije vindt u de historische wijnroute die zich uitstrekt van Villány naar Siklós. Deze prachtige route volgt de zuidelijke hellingen van de 20 km lange Villány-heuvelrug. In het hart van deze regio ligt het charmante wijnstadje Villány, de naamgever van dit gebied. Gelegen op het drielandenpunt van Hongarije, Kroatië en Servië, is Villány beroemd om zijn uitzonderlijke wijnen. De naam 'Villány' is afgeleid van het Hongaarse woord voor bliksem, 'villám', en kent zijn oorsprong al vanaf de Bronstijd.

De indrukwekkende Szarsomlyo-berg, met een hoogte van 442 meter, vormt een opvallende achtergrond voor Villány. Op deze berg vindt u het weelderige Donau-Drava Nationaal Park, dat niet alleen de overwoekerde ruïnes van een kasteel herbergt, maar ook een unieke biotoop rijk aan flora en fauna.

Een Uniek Microklimaat voor Wijnbouw

De Villány-heuvelrug bestaat voornamelijk uit kalksteen, met bodemsedimenten van schaal- en schelpdieren uit een tijdperk waarin deze regio nog bedekt was door een immense zee. Het is bijna onvoorstelbaar dat de top van de Szarsomlyo-berg destijds als een eilandje boven deze zee uitstak. Deze geologische geschiedenis heeft geleid tot een uitstekende terroir voor wijnbouw, waardoor wijnen uit deze streek gekenmerkt worden door hun elegante, volle en soms kruidige tonen.

De Mediterrane invloeden van de zomer zorgen ervoor dat de zuidelijke hellingen van de heuvelrug genieten van 30% meer zonneschijn en temperaturen die in de middag 10-20 graden hoger liggen dan in de rest van de streek. Deze combinatie met de relatief milde winters creëert een uniek microklimaat, ideaal voor de wijnbouw.

Ontdek de rijke geschiedenis en de unieke wijnen van de Villány-Siklós wijnroute, een gebied waar traditie, natuur en vakmanschap samenkomen om enkele van de meest opmerkelijke wijnen te produceren.

Villány: Het Hart van Rode en Rosé Wijnen in Hongarije

Villany hoofdstraat

In tegenstelling tot andere wijnregio's in Hongarije, staat Villány vooral bekend om zijn hoogwaardige rode en rosé wijnen. Terwijl andere delen van Hongarije beroemd zijn om hun zoete Tokaji wijnen in het oosten, mousserende wijnen rondom Budapest, en witte wijnen langs de Oostenrijkse grens en bij het Balatonmeer, onderscheidt Villány zich met zijn rijke rode en verfrissende rosé variëteiten.

De meest voorkomende druivensoorten in Villány zijn Kadarka, Portugieser, Kekfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. Deze diversiteit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een indrukwekkend assortiment aan wijnen. Vandaag de dag beslaan de wijngaarden in Villány meer dan 2.000 hectare. Dankzij investeringen van zowel Hongaarse als buitenlandse investeerders, en met steun van subsidies van de Europese Unie, hebben veel wijnbedrijven in Villány hun activiteiten in de afgelopen jaren aanzienlijk kunnen uitbreiden.

De wijnen uit Villány worden wereldwijd geëxporteerd, wat getuigt van hun groeiende populariteit en erkenning. Op dit moment is er echter een tekort aan geschikte wijngaarden in het gebied, wat heeft geleid tot een situatie waarin niet alle wijnproducenten eigen wijngaarden bezitten. Dit brengt uitdagingen met zich mee, aangezien sommige producenten afhankelijk zijn van externe druiventelers, die mogelijk niet altijd de optimale teeltmethoden voor wijnbouw toepassen.

Bij Domaine Mondivin hebben we het voorrecht dat we onze eigen wijngaarden hebben. Dit stelt ons in staat om elk aspect van de wijnbouw te beheren, van de zorgvuldige selectie van de druiven tot aan de verwerkingstechnieken die wij toepassen. Wij koesteren onze wijngaarden met grote zorg en aandacht, waardoor we kunnen garanderen dat elke fles wijn die onder onze naam wordt geproduceerd, een ware weerspiegeling is van de unieke terroir, de rijke tradities en het vakmanschap van Domaine Mondivin.

Ontdek de uitzonderlijke wijnen van Villány en hef het glas met ons met een vrolijk "Egészségedre!" (proost in het Hongaars), terwijl u geniet van de unieke smaken die deze prachtige regio te bieden heeft.