De wijnstreek Villány

In het zuiden van Hongarije ligt de beroemde eeuwenoude wijnroute van Villány naar Siklos. Deze loopt langs de zuidelijke hellingen van de 20 km lange Villanyer heuvelrug. Er middenin ligt het wijnstadje Villány, waar deze streek naar genoemd is. Villany ligt op het drielandenpunt Hongarije, Kroatië en Servië en is beroemd om zijn wijn. De naam Villány komt van het Hongaarse woord voor bliksem, villám. De naam dateert in ieder geval vanaf de Bronstijd. Tegen de achtergrond van Villany ligt de 442 meter hoge Szarsomlyo-berg. Op deze berg ligt het dicht beboste Donau-Drava nationaal park met niet alleen de overwoekerde ruïne van een kasteel maar ook een unieke biotoop aan flora en fauna. 

Microklimaat ideaal voor wijnbouw
De heuvelrug bestaat met name uit kalksteen met op de bodem sedimenten van schaal- en schelpdieren uit de periode dat hier nog een immense zee lag. Als je nu in de wijngaarden staat kun je je amper voorstellen dat toen alleen de bergtop van de Szarsomlyo als een eilandje boven deze zee uitstak. Dit was wel de basis voor een goede terroir voor wijnbouw. Hierdoor worden de wijnen uit deze streek gekarakteriseerd door elegante, volle en soms ook kruidige tonen. De zomerse Mediterrane invloeden geven de zuidelijke hellingen 30% meer zon en een 10-20 graden hogere middagtemperatuur dan elders in deze streek. De combinatie met relatief milde winters maken dit tot een uniek microklimaat en daarmee een optimale locatie voor wijnbouw. 

Villány bekend om rode en rosé wijnen

Villany hoofdstraatHet verschil met andere wijnbouwgebieden in Hongarije is dat Villány het enige gebied is met hoogwaardige rode en rosé wijnen. In andere delen van Hongarije worden de bekende zoete Tokaji wijnen (in het oosten), mousserende wijnen (rond Budapest) en witte wijnen (langs de Oostenrijkse grens en het Balatonmeer) geproduceerd. In Villany komen de druivensoorten Kadarka, Portugieser, Kekfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pino Noir het meeste voor.

Inmiddels wordt er in Villany ruim 2.000 hectare wijngaarden gecultiveerd. Met ondersteuning van Hongaarse- en buitenlandse investeerders én subsidies van de EU zijn veel wijnbedrijven in Villány de laatste jaren fors uitgebreid. De wijnen worden over de hele wereld geëxporteerd. Op dit moment is er een tekort aan goede wijngaarden want er kan niets meer worden aangeplant. Hierdoor hebben niet alle wijnbedrijven zelf wijngaarden in bezit. Dit is een risico want zij moeten druiven inkopen van externe druiventelers die niet altijd weten hoe zij hun druiven het beste kunnen telen voor wijnbouw.

 

Egészségedre! (proost in het Hongaars)